up 2 down
Ме интересира колкава е царинската тарифа и данок на електронски уреди. Не можам да најдам точни информации за висината на данокот и царината.

Најдов информација дека пратките под 40 евра (вклучувајки испорака) не се подлежни на царинење и дека е во планиран да се подигне прагот на царината, односно од 40 евра на 80 евра.

2 Одговори

up 1 down

Тарифата за електронски уреди е различна во зависност од типот на уредот. На пример за компјутери и делови за истите е 0% царина и 5% данок. Доколку вкупниот износ на продуктот е помал од 45 евра, царина и данок не се плаќа.

up 0 down

Официјално од 2020 година се зголемува стапката за царинење од 45 евра на 90 евра односно доколку производот е под 90 евра, нема да се плаќа данок и царина.

Напиши твој одговор